Rezervace

< Wine & fun blog

Poznejte unikátní vína z regionu Rioja

Autor: Marek Toman, 20.5.2024

Poznejte unikátní vína z regionu Rioja

Co znamená název Rioja?

Slovo "Rioja" je odvozeno z řeky Oja, která protéká regionem a ve španělštině znamená "říční země". Název tedy odkazuje na úrodnou a vodou bohatou oblast, která je ideální pro vinařství.

Kde se Rioja nachází?

Region Rioja, který je často označován jako srdce španělského vinařství, se nachází v severní části Španělska. Tento vinařský kraj je přirozeně ohraničen pohořím Sierra de Cantabria na severu, což jej chrání před chladnými větry a řekou Ebro na jihu, která poskytuje dostatečné zavlažování pro vinice. Díky těmto přírodním hranicím a kombinaci kontinentálního a středomořského klimatu nabízí Rioja ideální podmínky pro pěstování vinné révy. V létě jsou zde teplé a suché dny, které se střídají s chladnějšími nocemi, což je ideální pro zrání hroznů a uchování jejich kyselin a aromatických látek.

Rioja je rozdělena do tří hlavních oblastí, které se liší jak geograficky, tak klimaticky. Rioja Alta, nacházející se ve vyšší nadmořské výšce, je známá svými chladnějšími klimatickými podmínkami a výrobou vín s vyšší kyselostí a elegantní strukturou. Rioja Alavesa, na severozápadě, se může pochlubit vápencovými půdami a produkuje vína s výraznou minerální chutí. Naproti tomu Rioja Oriental (dříve Rioja Baja), která je o něco teplejší a sušší, je domovem pro plnější a těžší vína s vyšším obsahem alkoholu. Každá z těchto oblastí má svůj jedinečný charakter, který přispívá k rozmanitosti a bohatosti vín, které region nabízí.

Vína z regionu Rioja jsou ceněna na celém světě díky své komplexní chuti a bohatému aromatu. Region je známý především výrobou červených vín z odrůdy Tempranillo, o které jsme psali v jednom z minulých článků, a která je považována za královnu španělských červených odrůd. Vinaři v Rioja také experimentují s dalšími odrůdami, jako jsou Garnacha, Graciano a Mazuelo, které přidávají vínum další vrstvy chutí a komplexnosti.

Půda v Rioja je rozmanitá, s výskytem hlíny, vápence a břidlice, což přispívá k vysoké kvalitě zdejších vín. Tyto minerální bohaté půdy pomáhají vinným révám získat živiny, které jsou nezbytné pro výrobu aromatických a strukturovaných vín.

Historie vinařství v regionu Rioja

Historie vinařství v regionu Rioja sahá až do římských dob, ale skutečný rozkvět přišel v 19. století, kdy byly zavedeny moderní vinařské techniky. V roce 1925 byla Rioja oficiálně uznána jako vinařská oblast a později, v roce 1991, získala status DOCa (Denominación de Origen Calificada), což je nejvyšší stupeň klasifikace ve španělském vinařství.

Region Rioja je celosvětově uznáván pro svá vynikající vína, především je spojován s červenými víny, ale vyrábí se zde také bílá a rosé vína, každé s vlastním jedinečným charakterem.

Červená vína

Jak již bylo zmíněno, hlavní odrůdou, která dominuje výrobě červených vín v oblasti Rioja, je Tempranillo, o kterém jsme psali v jednom z minulých článků "Znáte španělskou odrůdu vína Tempranillo?" Tato odrůda je základem pro většinu červených vín z tohoto regionu a je ceněna pro svou schopnost dobře stárnout a absorbovat chutě z dubových sudů, což vínům dodává bohaté tóny červeného ovoce, vanilky a koření. Kromě Tempranilla se zde pěstují i další červené odrůdy:

Garnacha Tinta- přidává vínu tělo a bohatost, často s výraznými tóny jahod a malin. Graciano - známé svou schopností přidávat vínům komplexitu a živost, s nádechem bylin a temnějšího ovoce. Mazuelo (známá také jako Carignan) - pomáhá zvýšit kyselost a strukturu vína, což je klíčové pro delší stárnutí.

Bílá vína

Rioja produkuje také špičková bílá vína, která jsou známá svou svěžestí a komplexními aromatickými profily. Tato vína jsou často vyráběna z následujících odrůd:

Viura (Macabeo) - nejčastěji používaná bílá odrůda v Rioja, která produkuje svěží a květinová vína. Malvasía - přidává vínům bohatost a aromatickou komplexnost s nádechy křížaly a tropického ovoce. Garnacha Blanca - vytváří vína s vyšším obsahem alkoholu a intenzivními ovocnými chutěmi.

Rosé vína

Rosé vína z regionu Rioja jsou vyrobená obvykle ze směsi červených a bílých odrůd, což jim dává jemnou růžovou barvu a svěží chuť. Tato vína jsou populární pro jejich osvěžující charakter a jsou často vyráběna z odrůd jako:

Tempranillo a Garnacha Tinta - kombinace těchto odrůd dává rosé vínům jemnou ovocnost a svěžest. Viura - bílá odrůda, která může být také zapojena do výroby rosé, přidává vínu svěží kyselost.

Výlet do světa vína nekončí objevením krásy a jedinečnosti regionu Rioja. Naše cesta po vinařských oblastech je plná nekonečných objevů a každé víno má svůj příběh, který stojí za to sdílet. Abychom vám umožnili ochutnat širokou škálu vín z celého světa, zveme vás do naší pražské vinárny. Tady můžete v příjemném prostředí prozkoumat rozmanité chutě a aroma, které světová vína nabízejí. Navštivte nás a objevte s námi svět vína v jeho plné kráse!

Napsali o nás

Wine bar 0,75 Sedmička ve Forbesu
Vinárna 0,75 Sedmička v Lidových novinách
TOPlist