Rezervace

< Wine & fun blog

Průvodce světem prestižního vína Grand Cru Classé

Autor: Marek Toman, 20.5.2024

Průvodce světem prestižního vína Grand Cru Classé

Co je Grand Cru Classé

Pokud jste milovníkem vín a rádi zkoumáte ty nejexkluzivnější lahůdky, pak jste jistě narazili na termín "Grand Cru Classé". Ale co tento název znamená a proč je tak důležitý? V tomto článku se podíváme na historii, původ a zajímavosti spojené s tímto prestižním označením a proč je lákadlem pro návštěvníky pražského wine baru.

Grand Cru Classé je uznávaným označením, které vyčleňuje elitní skupinu vín z vinařské oblasti Médoc v Bordeaux. Toto označení bylo poprvé definováno v roce 1855 během příprav na světovou výstavu v Paříži, kdy císař Napoleon III. požadoval představit světu to nejlepší z francouzských vín. Pro tento účel byl vytvořen systém klasifikace, který rozdělil vína do pěti kategorií podle kvality, ceny a prestiže vinařství.

Grand Cru Classé tedy představuje nejvyšší uznání, které může v Médocu víno získat. První kategorie, známá jako Premier Cru, zahrnuje vína považovaná za absolutní špičku, s vinařstvími jako jsou Château Lafite Rothschild, Château Latour a další. Druhá až pátá kategorie zahrnují další vinařství, která také produkuje vysoké kvality vín, ale s mírně odlišnými charakteristikami a nižšími cenovými hladinami.

Klasifikace je pevně stanovena a mění se velmi zřídka, což přidává na významu a stálosti pozic jednotlivých vinařství v hierarchii. To vinařům poskytuje motivaci udržovat vysoký standard kvality vín a investovat do svých vinic a vinařských technologií. V průběhu let se však několikrát objevily diskuse o revizi této klasifikace, aby lépe odrážela současné postavení a kvalitu vinařství.

Grand Cru Classé v Médocu je vyhledáváno sběrateli a milovníky vín po celém světě díky svému renomé, historii a nezaměnitelné kvalitě. Každá láhev těchto vín je dokladem bohaté historie a odborných znalostí, které přesahují generace vinařů.

Historie a původ Grand Cru Classé

Historie a původ označení Grand Cru Classé je úzce spjat s vývojem vinařství v Bordeaux, regionu, který je dnes považován za jedno z epicenter světové vinařské kultury. V polovině 19. století, konkrétně roku 1855, se Bordeaux stalo dějištěm klíčové události, která měla zásadně ovlivnit kategorizaci vín z této oblasti.

V roce 1855 bylo Francií hostěno Exposition Universelle – světová výstava v Paříži. Císař Napoleon III. požádal o zastoupení všeho nejlepšího, co Francie nabízí, včetně vín. V té době však neexistoval jednotný systém, který by umožňoval snadno rozlišit kvalitu vín z různých vinařství. Proto byla zadána výzva bordeauxským obchodníkům s vínem, aby sepsali seznam vín podle kvality, což vedlo k vytvoření první oficiální klasifikace.

Tato klasifikace, nyní známá jako Klasifikace vín z Médocu z roku 1855, rozdělila vína do pěti kategorií (Premier Cru až Cinquième Cru) na základě ceny, kterou mohla na trhu dosáhnout, což bylo považováno za ukazatel kvality a prestiže. Výsledkem bylo, že vinařství jako Château Lafite Rothschild, Château Latour, Château Margaux a Château Haut-Brion byla zařazena do kategorie Premier Cru, nejvyšší kategorie této klasifikace.

Klasifikace Grand Cru Classé tak od svého počátku sloužila nejen jako nástroj pro hodnocení kvality, ale také jako marketingový nástroj, který pomohl zvýšit mezinárodní uznání a poptávku po bordeauxských výrobcích. Tato klasifikace byla základem pro vytváření reputace a značky, které Bordeaux udržuje dodnes.

Zajímavosti o Grand Cru Classé

Grand Cru Classé zahrnuje některá z nejrenomovanějších vinařství na světě, jejichž jména jsou synonymem pro excelenci ve vinařství. Jedná se o vinice, které se mohou pyšnit nejen vynikající kvalitou vín, ale také bohatou historií a tradicí, které přispívají k jejich jedinečnosti.

Château Lafite Rothschild - jedno z nejslavnějších vinařství, které je známé svou dlouhou historií kvality a luxusu. Vína z tohoto château jsou vyhledávaná pro svou jemnost, eleganci a schopnost zrát desetiletí, čímž se stávají vysoce ceněnými sběratelskými kousky. https://www.lafite.com/domaines/chateau-lafite-rothschild/

Château Latour - je další ikonou, která je známá svou robustní strukturou a intenzitou. Vína z Château Latour jsou obzvláště známá pro svou výdrž a schopnost vyvíjet se v lahvi po mnoho desetiletí, což je činí ideálními pro dlouhodobé investice a archivaci. https://www.chateau-latour.com/en

Château Margaux - známé svou sofistikovaností a komplexností, představuje vrchol elegance. Toto vinařství produkuje vína, která jsou často popsána jako mající 'ženský' charakter, s jemnými a komplexními aromaty, které se postupem času ještě zlepšují. https://www.chateau-margaux.com/en

Château Haut-Brion - první šatô z klasifikovaných vín, které bylo uznáno mimo Médoc, je známé svým jedinečným stylem. Toto vinařství je jediné z klasifikace z roku 1855, které se nachází v oblasti Graves a je výjimečné svou schopností kombinovat kouřové tóny s bohatostí a komplexností, což je dáno jedinečným terroirem této oblasti. https://www.haut-brion.com/

Tyto vinice nejenže produkují vrcholné výrobky, ale také přispívají k rozvoji vinařských technik a postupů, což má celosvětový dopad na produkci kvalitních vín. Inovace v oblasti vinifikace a péče o vinice jsou často nastavovány podle standardů, které tyto vinice určují a mají vliv na celý průmysl. Například techniky řízení výnosů, selektivní sběr a moderní metodiky stáčení a zrání vín jsou některé z průkopnických praxí, které byly zdokonaleny právě v těchto top vinařstvích.

Tato významná vinařství tedy nejenom definují samotný vrchol vinařské excelence, ale také působí jako inspirace a měřítko pro ostatní vinaře po celém světě. A právě taková vybraná vína, stejně jako další kvalitní vína z celého světa, si můžete vychutnat u nás v pražském winebaru. Přijďte objevit bohatost chutí, které nabízejí pečlivě vybírané lahůdky z různých koutů světa. V naší vinárně na vás čeká nejen nezapomenutelný chuťový zážitek, ale i pohostinná atmosféra, která doplní váš vinařský zážitek. Navštivte nás a nechte se unést světem vín, kde každý doušek přináší příběh a každá sklenka skrývá dědictví vinařských mistrů.

Napsali o nás

Wine bar 0,75 Sedmička ve Forbesu
Vinárna 0,75 Sedmička v Lidových novinách
TOPlist