Rezervace

< Wine & fun blog

Víte, co je klaret?

Autor: Marek Toman, 20.5.2024

Víte, co je klaret?

Co je klaret?

Termín "klaret" má původ v anglickém slově "claret", což odkazuje na "čisté" nebo "jasné" víno. Tento název má široké využití a v různých kontextech může znamenat něco jiného, což odráží jeho bohatou historii a geografickou rozmanitost ve významu.

V právních normách EU, stejně jako v české Státní odrůdové knize, je klaret specifikován jako víno vyrobené z modrých odrůd révy vinné. Zásadním rysem je, že při jeho výrobě nedochází k nakvášení rmutu. To znamená, že se barva a chuť vína získávají buď lisováním celých hroznů, kdy se šťáva jemně oddělí nebo odtékáním samotoku - procesem, kdy šťáva přirozeně odtéká z hroznů pod vlastní tíhou bez použití mechanického tlaku. Díky této metodě výroby může klaret nabývat nejen hluboké červené, ale i jemnější růžové barvy.

Ve Francii je termín "klaret" spojen s víny označovanými jako AOC Bordeaux Clairet. Tato specifická kategorie vín z Bordeaux je známá svou lehkostí a svěžestí, s barvou, která osciluje někde mezi tradičním červeným vínem a rosé. Tato vinařská oblast klade velký důraz na odrůdu Merlot, která je pro svou schopnost produkovat šťavnatá a ovocná vína ideální pro výrobu clairet.

Zajímavým kontrastem je užívání slova klaret v Anglii a na Moravě. V Anglii se "claret" tradičně používá pro označení tmavě růžových až červených vín, která byla historicky dovážena z oblasti Bordeaux. Tato vína byla původně známá svou sytou barvou a bohatým aroma, což bylo ve středověku velmi ceněno. V kontrastu s tím má na Moravě klaret historii označování vína bělavého až vodového odstínu, které může mít na okraji skleničky šedavé odstíny – což odkazuje na velmi lehké víno, často s nižším obsahem alkoholu a jemnějším profilem chutí.

Tato rozmanitost v používání termínu klaret odráží kulturní a historické odlišnosti v přístupu k vinařství a nabízí fascinující pohled na to, jak různé kultury interpretují a adaptují vinařské tradice.

Charakteristiky klaretu

Klaret je víno s bohatou paletou charakteristik, které se mění nejen v závislosti na konkrétním výrobním procesu, ale také dle regionu, z něhož pochází. Tradiční klarety z Bordeaux jsou známé svou temně červenou až rubínovou barvou a plným tělem. Tyto vína jsou bohaté na aroma černých bobulí, jako jsou černé rybízy a třešně, což je doplněno zemskými tóny jako je cedr a tabák a někdy i nádechem vanilky a koření z dřeva sudů, ve kterých víno zrálo. Tato směsice chutí a vůní vytváří komplexní profil, který je uznávaný po celém světě.

Na druhé straně, modernější přístupy a různorodost vinařských technik přináší na trh klarety, které mohou být lehčí a svěžejší. Tyto variace mohou zahrnovat klarety s jemnější růžovou až světle červenou barvou, které jsou typické svou ovocností a menším množstvím tříslovin, což je činí ideálními pro letní měsíce nebo jako doprovod k lehčím jídlům.

Ve Francii se v oblasti Bordeaux vyrábějí také "Bordeaux Clairet", které mají lehkou červenou barvu a stojí na pomezí mezi robustnějším červeným a tradičním rosé, což odráží unikátní styl výroby, kdy se šťáva z hroznů krátce maceruje s kůžemi, aby získala více barvy a charakteru, ale stále si udržuje určitou lehkost.

Historie klaretu

Historie klaretu sahá až do středověku, kdy se toto víno těšilo velké oblibě jak ve Francii, tak v Anglii. Termín "claret" byl ve středověké angličtině používán pro označení světle červených nebo nažloutlých vín, která byla ceněna pro svou jemnost a eleganci.

V 18. století se klaret stal synonymem pro sofistikovanost a vysoký společenský status, což umožnilo jeho rozšíření mezi aristokracii a zámožné obchodníky. V této době také došlo k posílení jeho renomé, díky čemuž se klaret stále více asocioval s luxusem a výjimečností.

S postupem času se klaret stal jedním z nejprestižnějších vín, jehož popularita přetrvala až do současnosti, a stále je považován za jeden z klenotů vinařského světa.

Přijměte naše pozvání a objevte kouzlo klaretu přímo v srdci Prahy. V naší vinárně 0,75 [Sedmička] nabízíme nejen klaret, ale i široký výběr naturálních vín. Přijďte ochutnat!

Napsali o nás

Wine bar 0,75 Sedmička ve Forbesu
Vinárna 0,75 Sedmička v Lidových novinách
TOPlist