Rezervace

< Wine & fun blog

Jde dohromady víno a kojení? Rizika a vše, co potřebujete vědět

Autor: Marek Toman, 20.5.2024

Jde dohromady víno a kojení? Rizika a vše, co potřebujete vědět

Alkohol a kojení

Alkohol se do mateřského mléka dostává velmi rychle po konzumaci. To znamená, že jakékoli množství alkoholu vypitého matkou může ovlivnit i dítě.

Přestože se množství alkoholu přenášeného do mléka může zdát malé, je důležité si uvědomit, že metabolismus novorozenců a malých dětí je mnohem pomalejší než u dospělých a nemusí alkohol stejně efektivně zpracovávat.

Rizika konzumace vína během kojení

Rizika spojená s pitím vína během kojení jsou různorodá a závažná. Studie ukázaly, že i malé množství alkoholu může u dětí způsobit problémy s vývojem, spánkem a dokonce i s dýcháním. Dlouhodobější a pravidelná konzumace může mít negativní vliv na neurologický vývoj dítěte. Z těchto důvodů pediatři a zdravotní organizace často doporučují kojícím matkám zcela se alkoholu vyvarovat.

Bezpečné alternativy pro kojící matky

Pro ty, kteří přesto nechtějí víno úplně vyloučit ze svého života, existují bezpečné alternativy. Nealkoholické víno je vynikající volbou, která nabízí podobný chuťový zážitek bez rizika pro dítě.

Další možností jsou různé nealkoholické nápoje, jako jsou ovocné šťávy nebo bylinné čaje, které jsou bezpečné a zároveň poskytují příjemnou alternativu k tradičnímu vínu.

Zodpovědná konzumace vína během kojení

Pokud si kojící matka přeje občas si [vychutnat sklenku vína](), je důležité dodržovat určité zásady. Alkohol by měl být konzumován jen sporadicky a v malém množství. Dále je klíčové plánovat konzumaci tak, aby mezi pitím vína a kojením byl dostatečný časový odstup, aby se alkohol stihl z těla eliminovat.

Pití vína během kojení vyžaduje zodpovědný přístup a informovanost. Je důležité mít na paměti všechna rizika a v případě pochybností se raději obrátit na odborníky.

A jakmile skončíte s kojením, srdečně vás zveme do naší vinárny na ochutnávku z naší široké nabídky vín z celého světa. Těšíme se na vaši návštěvu, kde si můžete v pohodlí a přátelské atmosféře vychutnat to nejlepší z našeho menu.

Napsali o nás

Wine bar 0,75 Sedmička ve Forbesu
Vinárna 0,75 Sedmička v Lidových novinách
TOPlist