Rezervace

< Wine & fun blog

Tolerance alkoholu v evropských zemích

Autor: Marek Toman, 20.5.2024

Tolerance alkoholu v evropských zemích

Alkohol a jeho role ve společnosti středoevropských zemí jsou fascinující. Jak se v jednotlivých zemích mění postoj k alkoholu? Jaké jsou povolené hranice a sankce? Podívejme se na Rakousko, Německo, Českou republiku, Polsko a Slovensko, abychom lépe pochopili tyto odlišné přístupy.

Tolerance alkoholu v Rakousku

Rakouská kultura je bohatá a alkohol je neoddělitelnou součástí mnoha tradičních událostí. Rakouští řidiči mají toleranci alkoholu stanovenou na 0,5 promile, což jim dovoluje vypít zhruba jedno pivo. Cyklisté jsou trochu v privilegovanější situaci s tolerancí až 0,8 promile. Nicméně je důležité si uvědomit, že každý reaguje na alkohol jinak, a proto bychom měli před cestou zvážit, kolik alkoholu jsme vypili. Profesionální řidiči jsou podrobeni přísnějším pravidlům s limitovanou tolerancí 0,1 promile.

Tolerance alkoholu v České republice

Česká republika má nulovou toleranci alkoholu za volantem. Povolená míra alkoholu v krvi je 0,0 promile, a to jak pro řidiče, tak i pro cyklisty. Pokud by byla překročena tato hranice, může to vést k vysokým pokutám, zákazu řízení až na pět let a dokonce i k trestnímu stíhání.

Tolerance alkoholu na Slovensku

Na Slovensku platí stejná pravidla jako v České republice, což znamená nulová tolerance alkoholu za volantem. Řidiči musí podstoupit dechovou zkoušku na požádání policie a odmítnutí této zkoušky může mít za následek pokutu a zákaz řízení až na pět let.

Tolerance alkoholu v Polsku

V Polsku platí maximální povolená míra alkoholu v krvi do 0,2 promile. Překročení této hranice může mít za následek vysoké pokuty (až 5000 PLN) a odebrání řidičského průkazu na šest měsíců až tři roky. Při hodnotách nad 0,5 promile už jde o trestný čin, který může mít vážné důsledky, jako je pobyt ve vězení a zákaz řízení až na deset let.

Tolerance alkoholu v Německu

V Německu je povolená míra alkoholu v krvi stanovena na 0,5 promile pro většinu řidičů. Existují však výjimky, jako jsou mladí řidiči do 21 let, pro které platí nulová tolerance. Pokud by byl jeden z těchto limitů překročen, mohla by nastat vysoká pokuta (až 1500 eur) a odebrání řidičského oprávnění na jeden měsíc. Překročení hranice 0,5 promile může vést k ještě tvrdším trestům, včetně možné ztráty řidičského oprávnění na dobu až pěti let.

Nulová tolerance alkoholu v dalších státech

Kromě České republiky a Slovenska se s nulovou tolerancí setkáte i v dalších evropských státech. Mezi ně patří Albánie, Bělorusko, Estonsko, Chorvatsko, Moldávie, Maďarsko, Rumunsko, Rusko a Ukrajina. Další země mají, co se týká alkoholu za volantem, nastavené mírnější podmínky.

Je zřejmé, že každá země má své vlastní přístupy k alkoholu za volantem, a to z důvodu ochrany bezpečnosti na silnicích. Zatímco některé země mají nulovou toleranci, jiné mají stanoveny povolené hranice. Je důležité si být vědom těchto pravidel a chovat se zodpovědně, aby byla zachována bezpečnost všech účastníků silničního provozu. Bezpečná cesta je vždy nejlepší cesta.

Je vždy lepší si odpustit alkohol před jízdou, ať jste kdekoliv na světě. Nejlepší vína si můžete vychutnat ve vinárně 0,75 [Sedmička] na Praze 7 a bez starosti o svoje řidičské oprávnění.

Tolerance alkoholu za volantem v Evropě (promile)

Země Povolená tolerance
Albánie 0,1
Andorra 0,16
Arménie 0,0
Rakousko 0,5
Belgie 0,5
Bosna a Hercegovina 0,16
Bulharsko 0,0
Chorvatsko 0,5
Kypr 0,19
Česká republika 0,0
Dánsko 0,5
Estonsko 0,0
Finsko 0,5
Francie 0,5
Německo 0,5
Řecko 0,5
Maďarsko 0,0
Island 0,0
Irsko 0,0
Itálie 0,5
Kosovo 0,1
Lotyšsko 0,5
Lichtenštejnsko 0,5
Litva 0,5
Lucembursko 0,5
Malta 0,12
Moldavsko 0,0
Monako 0,5
Černá Hora 0,16
Nizozemsko 0,5
Severní Makedonie 0,16
Norsko 0,0
Polsko 0,0
Portugalsko 0,5
Rumunsko 0,0
San Marino 0,0
Slovensko 0,0
Slovinsko 0,5
Španělsko 0,5
Švédsko 0,0
Švýcarsko 0,5
Turecko 0,16
Ukrajina 0,0
Velká Británie 0,0
  • V tabulce jsou uvedeny zákonné limity pro řidiče osobních automobilů. V některých zemích mohou platit nižší limity pro řidiče začátečníky, profesionály a motocyklisty.
  • I v zemích s povolenou tolerancí alkoholu za volantem se důrazně nedoporučuje řídit pod vlivem alkoholu. Alkohol zhoršuje úsudek, koordinaci a reakční dobu, a tím zvyšuje riziko dopravních nehod.
  • Před cestou do zahraničí si vždy ověřte aktuální dopravní předpisy dané země. Informace naleznete na webových stránkách příslušných úřadů nebo na stránkách automobilových klubů.
Napsali o nás

Wine bar 0,75 Sedmička ve Forbesu
Vinárna 0,75 Sedmička v Lidových novinách
TOPlist