Rezervace

< Wine & fun blog

Prozkoumejte kouzlo Wachau v sousedním Rakousku

Autor: Marek Toman, 20.5.2024

Prozkoumejte kouzlo Wachau v sousedním Rakousku

Historie Wachau sahá daleko do minulosti, kdy již ve středověku byla tato oblast známá svým vinařstvím. Kláštery jako Melk a Dürnstein hrály klíčovou roli ve vývoji vinařství v regionu, kde mnichové experimentovali s různými technikami pěstování révy a výroby vína. Tato bohatá historie dodává vínům z Wachau nejen unikátní charakter, ale i příběh, který je možné při každém doušku vína cítit.

Půda v Wachau je velmi rozmanitá, od skalnatých teras až po úrodné údolní nížiny, což umožňuje pěstování různých odrůd vinné révy. Klima je zde kontinentální s chladnými zimami a teplými, ale nikoli příliš horkými léty, což je ideální pro udržení kyselin v hroznovém moštu a pro postupné dozrávání hroznů.

Odrůdy vína z Wachau

Vína z Wachau, zejména Veltlíny a Smaragdy, jsou známá pro svou skvělou strukturu a pitelnost. Nejvyšší řada Smaragd, známá svým výborným archivačním potenciálem, je vysoko ceněná ve vinařském světě. Tato vína najdete v nejlepších restauracích po celém světě a jejich unikátnost je ještě umocněna omezeným rozsahem oblasti, kterou tvoří pouhých 33 kilometrů dlouhé údolí Dunaje. K jejich vzácnosti přispívá i fakt, že místní produkce je obvykle rychle vyprodaná krátce po zahájení prodeje a starší ročníky jsou obtížně dostupné.

Klasifikace vín z Wachau

Vína z Wachau se dělí do tří kategorií podle obsahu alkoholu: Smaragd, Federspiel a Steinfeder. Smaragd je nejvyšší kategorie, známá svou elegancí a potenciálem pro dlouhodobé archivování. Federspiel nabízí skvělou volbu vína pro každodenní pití, zatímco Steinfeder je lehčí víno, které je ideální pro okamžitou konzumaci.

Odrůdy a chuťové profily

Dominantní odrůdou ve Wachau je Grüner Veltliner, který je zde považován za jeden z nejlepších na světě. Druhou klíčovou odrůdou je Riesling, s charakteristickou chutí zeleného jablka a výraznou mineralitou. Nezapomeňte však ochutnat i další odrůdy jako Chardonnay, Gelber Muskateller či Weissburgunder, které vám nabídnou rozmanité chuťové zážitky.

Ať už vás zaujaly historické vinice Wachau, rozmanitost půd a klimatu, které formují charakter vín, či fascinace odrůdami jako Grüner Veltliner a Riesling, každé víno má svůj příběh a my vám nabízíme možnost je prozkoumat. Navštivte naší pražskou vinárnu 0,75 [Sedmička], kde pro vás máme připravenou širokou škálu exkluzivních vín. V našem útulném prostředí můžete nejen ochutnávat, ale i dozvědět se více o každé lahvi, kterou nabízíme. Těšíme se na vaši návštěvu!

Napsali o nás

Wine bar 0,75 Sedmička ve Forbesu
Vinárna 0,75 Sedmička v Lidových novinách
TOPlist