Rezervace

< Wine & fun blog

Proč stojí za to vyzkoušet Dom Pérignon?

Autor: Marek Toman, 20.5.2024

Proč stojí za to vyzkoušet Dom Pérignon?

Co je Dom Pérignon?

Dom Pérignon (vyslovujeme jako dom periňon) není jen obyčejné šampaňské víno; je to umělecké dílo, které vzniká z nejlepších hroznů a nejstarších vinic. Jeho výrobní proces je pečlivý a precizní, až tak, že každá lahev představuje mistrovský kousek svého druhu. Při ochutnávce Dom Pérignon je každý doušek jedinečným zážitkem, který zanechává nezapomenutelný dojem na chuťových pohárech.

Název "Dom Pérignon" má hluboký historický význam. Překládá se jako "dům Pérignon" a odkazuje na osobnost benediktinského mnicha, který hrál klíčovou roli ve vývoji technik produkce šampaňského vína. Jeho jméno je symbolem kvality a dokonalosti, což se odráží i v každé lahvi Dom Pérignon.

Jedná se o víno s bohatou paletou chutí a vůní. Jeho aroma připomíná květy, citrusy a jemné kvasinky, zatímco chuť je plná, jemná a dlouhotrvající. Je to víno, které se vyrovná i tomu nejlepšímu jídlu a přináší nezapomenutelný zážitek v každé lahvičce.

Dom Pérignon pochází z Champagne, francouzského regionu s bohatou tradicí v produkci šampaňských vín. Vinice, kde se hrozny pro toto exkluzivní šampaňské sbírají, leží na křídových půdách, které poskytují ideální podmínky pro růst a zrání hroznů. Tato unikátní kombinace půdy a klimatu dává Dom Pérignon jeho charakteristickou chuť a aroma.

Trocha z historie Dom Pérignon

Historie Dom Pérignon sahá až do 17. století, kdy bylo šampaňské víno teprve v začátcích svého vývoje. Od té doby prošlo mnoha etapami zdokonalení a inovací, až se stalo tím, čím je dnes - synonymem pro luxus a výjimečnost. Každá fáze vývoje přinesla nové poznatky a techniky, které vytvořily nezaměnitelnou identitu Dom Pérignon.

Trocha z historie Dom Pérignon

Historie Dom Pérignon je jako poutavá kniha, jejíž první stránky se otvírají v malých vinicích francouzské Champagne v průběhu 17. století. V té době bylo šampaňské víno teprve na začátku svého fascinujícího vývoje, plného objevů a experimentů. Benediktinský mnich Dom Pérignon se stal klíčovou postavou tohoto příběhu, když pracoval na zdokonalení technik výroby vína a hledal způsoby, jak zvýšit kvalitu a chuť šampaňského. Jeho oddanost řemeslu a neúnavná touha po dokonalosti vedly k revolučním inovacím, které položily základy pro to, co dnes známe jako Dom Pérignon.

Díky odhodlání a vášni Dom Pérignona se šampaňské víno vyvinulo z hrubých a nevyvážených nápojů na začátku svého vývoje ve špičkové nápoje, které zdobí stoly nejprestižnějších událostí po celém světě. Jeho dědictví žije dál v každé lahvičce Dom Pérignon, připomínající nám jeho věčný příběh o touze po dokonalosti a vášni pro výjimečnost.

Vztah Dom Pérignon ke gastronomii

Dom Pérignon není jen nápojem; je to zážitek. Jeho dokonalé vyvážení chutí a textury ho činí ideálním společníkem pro různé druhy pokrmů. Od lahodných mořských plodů po bohatý hovězí steak, Dom Pérignon zdůrazňuje každou chuťovou nuanci a dodává jí další rozměr.

Pokud hledáte něco, co vaše chuťové pohárky pohladí a vaše smysly rozproudí, neváhejte a navštivte naší vinárnu 0,75 [Sedmička]. Ponořte se do světa špičkových šampaňských vín z celého světa a dopřejte si nezapomenutelný večer plný luxusu a lahodných chutí. Přijďte a ochutnejte špičková šampaňská vína ve své nejlepší podobě v našem pražském winebaru.

Napsali o nás

Wine bar 0,75 Sedmička ve Forbesu
Vinárna 0,75 Sedmička v Lidových novinách
TOPlist