Rezervace

< Wine & fun blog

Objevte klenot Lombardie - Franciacortu

Autor: Marek Toman, 20.5.2024

Objevte klenot Lombardie - Franciacortu

Region Franciacorta: Perla Italské Vinařské Produkce

Franciacorta je region nacházející se v severní Itálii, konkrétně v provincii Brescia v oblasti Lombardie. Tento malebný region, rozkládající se mezi městy Brescia a Iseo, je proslulý svou dlouhou tradicí výroby kvalitních vín, která sahá až do středověku. Franciacorta je dnes synonymem pro luxusní šumivá vína, která si získala srdce milovníků vína po celém světě.

Region leží na úpatí Alp, což poskytuje ideální podmínky pro pěstování vinné révy. Nachází se na jižních svazích, které jsou chráněny před severními větry a těží z teplého středomořského klimatu. Půda v této oblasti je bohatá na minerály, což přispívá k jedinečnému charakteru zdejších vín. Mírné zimy a teplá léta, spolu s dobře odvodněnými půdami, vytvářejí optimální podmínky pro růst a zrání hroznů.

Historie Franciacorty

Historie vinařství v regionu Franciacorta sahá až do římských dob, kdy zdejší půdy byly poprvé osázeny vinnou révou. Nicméně, skutečný rozmach vinařství nastal až ve středověku díky benediktinským mnichům, kteří zdokonalili techniky výroby vína. První zmínky o šumivém víně z Franciacorty pocházejí z 16. století.

V moderní době začala výroba šumivých vín v regionu Franciacorta nabírat na významu v 60. letech 20. století. Roku 1967 získala Franciacorta status DOC (Denominazione di Origine Controllata) a v roce 1995 se stala prvním italským regionem produkujícím šumivá vína, který obdržel prestižní status DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Tento status je nejvyšším uznáním kvality v italském vinařství a zaručuje, že vína jsou vyráběna podle přísných pravidel kvality.

Produkce Vína ve Franciacortě

Franciacorta je nejvíce proslulá svými šumivými víny, která jsou vyráběna tradiční metodou podobnou té, kterou se vyrábí šampaňské (Méthode Champenoise). Tato metoda zahrnuje druhotné kvašení v lahvi, což dodává vínu jeho charakteristickou perlivost a komplexní chuť.

Hlavní odrůdy hroznů používané ve Franciacortě jsou Chardonnay, Pinot Nero (Pinot Noir) a Pinot Bianco (Pinot Blanc). Chardonnay dodává vínům eleganci a svěžest, Pinot Nero přináší strukturu a tělo, zatímco Pinot Bianco přispívá jemností a květinovými tóny.

Existují různé styly vína Franciacorta:

  1. Franciacorta Brut - Suché šumivé víno, které je nejčastěji vyráběné a oblíbené pro svou osvěžující kyselost a minerální tóny.
  2. Franciacorta Satèn - Mírně jemnější a krémovější varianta, vyráběná převážně z odrůd Chardonnay a Pinot Bianco.
  3. Franciacorta Rosé - Růžové šumivé víno, které musí obsahovat alespoň 25% odrůdy Pinot Nero, což mu dodává ovocné tóny a elegantní růžovou barvu.
  4. Franciacorta Riserva - Vysoce kvalitní víno, které zraje minimálně 60 měsíců na kalech, což mu dodává komplexní a bohatý charakter.

Unikátnost Regionu Franciacorta

Franciacorta je výjimečná svou schopností produkovat vína, která se vyrovnají těm nejlepším šampaňským, ale zároveň si udržují svůj vlastní jedinečný charakter. Region se vyznačuje striktními předpisy, které regulují každý aspekt výroby vína, od pěstování hroznů po finální zrání vína v lahvích. Tato přísná pravidla zajišťují vysokou kvalitu a autenticitu vín z Franciacorty.

Další unikátností Franciacorty je její závazek k udržitelnosti. Mnozí vinaři v regionu se zavázali k ekologickým postupům a organickému pěstování hroznů, což přispívá k ochraně životního prostředí a zachování biodiverzity.

Franciacorta je bezpochyby jedním z nejvýznamnějších vinařských regionů na světě. Její bohatá historie, ideální klimatické podmínky a závazek k vysoké kvalitě dělají z Franciacorty skutečnou perlu mezi vinařskými oblastmi. Navštivte naši vinárnu a objevte kouzlo šumivých italských vín, která vás jistě okouzlí svou elegancí a jedinečností.

Napsali o nás

Wine bar 0,75 Sedmička ve Forbesu
Vinárna 0,75 Sedmička v Lidových novinách
TOPlist